Tarikh Hari Raya Korban 2023 (Beserta Sejarah Amalan Korban)

Menentukan tarikh Hari Raya Korban menjadi tumpuan untuk tahun 2023 selepas kita menerima raya terkejut pada 2022.

Lalu timbil pertikaian bagaimana penentuan tarikh perayaan islam dalam kalangan masyarakat melayu islam kita.

Teruskan pembacaan untuk mengetahui kaedah yang diguna pakai untuk menentukan anak bulan dan tarikh sebenar Hari Raya Korban 2023.

Tarikh Hari Raya Korban 2023

Jika 1 Zulhijjah jatuh pada 20 Jun 2023, maka tarikh Hari Raya Korban 2023 adalah pada 29 Jun 2023.

Baca : Dalil & Fadilat Ibadah Korban (Berdasarkan Hadith Nabi saw)

Cara Menentukan Tarikh Hari Raya Korban

        1. Kaedah Rukyah Dan Hisab

Umumnya, Malaysia menggunakan kaedah rukyah dan hisab dalam menentukan awal bulan hijri. Ini termasuklah tarikh awal puasa, Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Aidiladha.”

Antara mereka yang bersama membuat pengiraan adalah pakar falak, alim ulamak, pegawai falak yang berkemahiran serta Jabatan Ukur dan Pemetaan Malaysia (JUPEM). Mereka menggunakan data rasmi yang dikeluarkan JUPEM untuk membuat pengiraan.

Baca : 5 Fadilat Buat Ibadah Korban Untuk Yang Berkemampuan

        2. Kaedah Cerapan Anak Bulan

Kaedah ini adalah kaedah melihat sendiri anak bulan di kaki langit pada maghrib hari ke 29. Aktiviti cerapan anak bulan dilakukan oleh Jawatankuasa Melihat Anak Bulan atau Rukyah yang dipengerusikan oleh Mufti setiap negeri.

Selepas aktiviti cerapan di semua lokasi yang ditetapkan, pengumuman rasmi tarikh perayaan akan dibuat oleh Penyimpan Mohor Besar Raja Raja selaku pihak berkuasa yang diamanahkan oleh Majlis Raja-Raja pada malam tersebut.

Peristiwa Awal Hari Raya Aidiladha

        Peristiwa Nabi Ismail a.s. Dan Nabi Ibrahim a.s.

Nabi Ibrahim mendapatkan perintah daripada Allah SWT untuk menyembelih Nabi Ismail, anaknya. Mendengar hal tersebut Nabi Ismail tanpa ragu mahu ayahnya menerima perintah dari Allah SWT.

Ketika Nabi Ibrahim hendak memotong leher Ismail, terganti Nabi Ismail dengan seekor domba oleh malaikat Jibril. Perintah berkenaan merupakan ujian yang diberikan oleh Allah SWT untuk menguji ketaatan dan keikhlasan dari Nabi Ibrahim dan Nabi Ismail.

Baca : Hari Tasyrik : Amalan Sunnah & Dalil Haram Berpuasa (LENGKAP)

korban kambing pada tarikh hari raya haji

Amalan Korban Oleh Para Nabi

        1. Nabi Adam a.s.

Pada zaman Nabi Adam telah turun ke bumi, kedua anak beliau yang bernama Habil dan Qabil diperintahkan untuk mempersembahkan korban. Korban dari Habil diterima sedangkan Qabil tidak.

        2. Nabi Nuh a.s.

Setelah peristiwa banjir besar, Nabi Nuh kemudian meletakkan korban di tempat tertentu kemudian dibakar.

        3. Nabi Musa a.s.

Cara berkorban semasa zaman Nabi Musa berbeza. Cara dengan melepaskan sebahagian haiwan korban yang dimiliki kemudian sebagiannya lagi disembelih.

        4. Abdullah bin Abdul Mutalib (Bapa Nabi SAW)

Abdul Muthalib adalah atuk kepada Rasulullah SAW. Pernah semasa ayah Nabi SAW, Abdul Muthalib harus berkorban hingga 100 ekor unta untuk menggantikan nazarnya yakni mengorbankan anak terakhirnya, yaitu Abdullah.

        5. Nabi Muhammad SAW

Nabi Muhammad SAW ternyata juga pernah melaksanakan korban di waktu Haji Wada setelah solat di Mina. Beliau berqurban dengan seratus ekor unta yang di mana 70 di antaranya baginda sembelih sendiri dan bakinya disembelih oleh Ali bin Abu Thalib.

Baca : Hari Arafah 2023: Puasa, Doa & Amalan Sunat (Lengkap)

Share :

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Artikel Berkaitan