Pakej Korban Paling Murah Malaysia 100% Online (2023)

Mereka yang mahu melakukan korban namun kekurangan bajet sudah pasti tercari-cari pakej korban yang murah dan berpatutan.

Namun, timbul isu sama ada ia selamat untuk dilakukan dan bagaimana pula hukum melaksanakan secara online?

Di sini kami kongsikan keutamaan untuk berkorban dan kemudian pakej korban secara online yang mudahkan kita beribadah.

Kenapa Perlu Buat Korban?

Ia menrupakan ibadah yang sangat dianjurkan dalam islam. Bahkan ibadah korban ini merupakan sunnah yang sentiasa dilakukan oleh Baginda SAW.

“Aku diperintah untuk melakukan korban dan korban itu adalah sunnah bagi kamu.”

 

(Hadis riwayat at-Tirmizi)

 

sembelihan lembu korban akikah

Faedah Buat Korban

Selain dapat mendekatkan diri kita kepada Allah SWT, dosa-dosa kita juga akan terampun.

“Tidak ada amalan yang dilakukan oleh anak Adam pada Hari Raya Korban yang lebih disukai Allah melainkan menumpahkan darah (menyembelih binatang korban). Sesungguhnya binatang korban itu akan datang pada Hari Kiamat bersama tanduk, kuku dan bulunya dan Allah memberi pahala ibadah korban itu sebelum darah binatang korban itu jatuh ke bumi. Oleh itu, elokkanlah korban kamu.”

 

Hadis riwayat Tirmidzi, Ibnu Majah dan Hakim.

Siapa Kena Buat Korban?

  1. Orang Islam

  2. Berkemampuan Dari Segi Harta

Baca : 1 Bahagian Korban Untuk Satu Keluarga? Ini Kiraannya!

Pakej Korban Murah Secara Online

Terdapat banyak syarikat yang menawarkan pakej korban yang murah dan dilakukan secara online.

Apabila korban dilakukan secara online, maka pengurusan agihan daging diurus sepenuhnya oleh syarikat berkenaan untuk diberikan kepada orang fakir miskin. Tiada daging korban yang diberikan kepada anda jika dilakukan secara online.

Baca : 5 Fadilat Buat Ibadah Korban Untuk Yang Berkemampuan

Hukum Buat Korban Online

Ibadah korban boleh dilakukan tanpa perlu kita berada untuk melihat binatang sembelihan tersebut disembelih serta diagihkan. Hukumnya adalah harus kerana berada dan melihat di depan mata itu adalah perkara sunat.

Namun untuk melakukan korban secara online, perlunya akad taukil (penyerahan) dengan bahasa yang jelas,

Sebagai contoh; “Ini duit RM400, belikan untukku binatang korban dan laksanakan korban bagi pihakku”. Jika taukil (penyerahan) turut membabitkan pengagihan daging korban, nyatakan sama; “….dan mengagihkannya bagi pihakku kepada yang berhak/layak menerimanya”.

Dengan mengisi borang bersama penyerahan wang (tunai/transaksi/resit) sudah memadai sebagai bukti taukil (penyerahan).

Kemudian hendaklah al-wakil menerima taukil (penyerahan) tadi dengan lafaz darinya (seperti ia berkata; “aku terima”) atau dengan perbuatan (menerima wang dan borang tersebut tanpa perlu berkata apa-apa).

Baca : Dalil & Fadilat Ibadah Korban (Berdasarkan Hadith Nabi saw)

Hukum Buat Korban di Luar Negara

Sama ada di Malaysia atau di luar negara hukum korban tetap sama – sunat muakkadah. Untuk pengetahuan dalam ibadah korban ada cara agihan yang tersendiri:

  • Pertama: 1/3 untuk diri sendiri
  • Kedua: 1/3 untuk fakir miskin
  • Ketiga: 1/3 untuk orang ramai.

Namun yang afdal adalah, kita hanya ambil sedikit daging korban lalu disedekahkan selebihnya kepada fakir miskin.

Pelaksanaan secara online ini memudahkan kita melaksanakan agihan secara afdal. Kurangnya satu elemen sunnah (memakan daging korban sedikit) bukan bermaksud ianya terbatal.

Jadi, kewujudan wakil untuk aqiqah di Mekah telah banyak meringankan urusan korban. Walaupun ibadah ini cumalah sunnat muakkad, sekiranya ianya dapat dilaksanakan sehabis baik. Anda boleh cuba kira untung menggunakan software ini!

Daripada Abu Hurairah r.a., Nabi SAW bersabda:

 “Barang siapa yang melepaskan satu kesusahan seorang mukmin, pasti Allah akan melepaskan darinya satu kesusahan pada hari kiamat. Barang siapa yang menjadikan mudah urusan orang lain, pasti Allah akan memudahkannya di dunia dan di akhirat. Barang siapa yang menutupi aib seorang muslim, pasti Allah akan menutupi aibnya di dunia dan di akhirat. Allah senantiasa menolong hamba Nya selama hamba Nya itu suka menolong saudaranya”.

(HR Muslim, lihat juga Kumpulan Hadis Arba’in al-Nawawi hadis ke-36)

Daftar Pakej Korban 2023

Aqiqah centre adalah alternatif untuk mereka yang tidak mahu terlepas daripada melakukan sunnah ibadah korban, namun memerlukan pakej yang murah dan dipercayai.

Dengan pengalaman bertahun-tahun menguruskan aqiqah dan korban serta pengurusan agihan di sekitar Mekah, kami dapat membantu anda melaksanakan sunnah ini dengan mudah, cepat dan selamat secara online.

Klik gambar di bawah untuk mula laksanakan korban anda dengan pakej murah.

Share :

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Artikel Berkaitan