Doa Untuk Ibu Bapa & Ampun Dosa Selepas Solat (LENGKAP)

doa lepas azan

Tahukah anda, doa ibu bapa semestinya mustajab dan tiada hijab lebih-lebih lagi doa yang baik untuk anak-anak dan keluarganya? Akan tetapi, bagaimana pula dengan doa seorang anak kepada ibu bapa?

Kita dibesarkan oleh mereka, jadi sudah semestinya kita juga perlu mendoakan kesejahteraan mereka.

Berikut adalah perkongsian mengenai doa anak kepada ayah emak yang membesarkan mereka.

Kenapa Kena Doakan Ibu Bapa?

Ibu bapa sudah berhempas pulas mengorbankan diri sendiri demi membesarkan anak-anak. Oleh sebab itu, ALLAH SWT memerintahkan kepada setiap hamba-NYA agar wajib berbuat baik terhadap kedua ibu bapa.

 

Firman ALLAH SWT: “Dan Tuhanmu telah perintahkan, supaya engkau tidak menyembah melainkan kepada-NYA semata-mata, dan hendaklah engkau berbuat baik kepada ibu bapa. Jika salah seorang dari keduanya, atau kedua-duanya sekali, sampai kepada umur tua dalam jagaan dan peliharaanmu.” (Surah al-Isra’, ayat 23)

 

Tambahan lagi, Allah melarang keras terhadap sikap derhaka ke atas kedua-duanya dan menyakiti hati mereka.

Baca : Doa Selepas Azan & Iqamah Beserta Sunnahnya (LENGKAP)

Bagaimana Jika Ibu Bapa Sudah Meninggal Dunia

Anak-anak masih boleh berbakti kepada ibu bapa yang telah meninggal dunia.

Selain melaksanakan wasiat mereka, mengeratkan silaturahim dengan sahabat mereka, berwaqaf atas nama mereka, bersedekah dan menyelesaikan hutang mereka, kita boleh mendoakan mereka.

Galakan tersebut dinyatakan di dalam sebuah hadis riwayat Abu Hurairah, Nabi Muhammad SAW bersabda yang bermaksud:

“Jika seseorang manusia (Islam) meninggal dunia maka terputuslah segala amalannya melainkan tiga perkara, iaitu sedekah yang berterusan, ilmu pengetahuan yang dapat memberi faedah (kepada dirinya atau kepada orang lain) dan anak yang soleh/solehah yang beramal baik dan sentiasa mendoakan kepadanya.” (Riwayat Muslim)

 

Baca : 9 Kompilasi Doa Anak Soleh Solehah Terkini (Arab + Rumi)

doa untuk anak dan ibu bapa

Cara Berdoa Yang Betul Untuk Ibu Bapa

1. Menghadap Kiblat

2. Mengangkat Tangan

3. Penuh Harapan Pada Allah

4. Yakin Doa Akan Dikabulkan

5. Ulang Doa Tersebut

6. Tidak Tergesa-gesa

Baca : 9 Doa Untuk Bayi Baru Lahir Untuk Ayah & Ibu (Edisi 2023)

Doa Untuk Ibu Bapa Ampun Dosa & Selepas Solat

1. Doa Ampun Dosa & kesejahteraan Ibu Bapa

اَللَّهُمَّ اغْفِرْلِيْ ذُنُوْبِيْ وَلِوَالِدَيَّ وَارْحَمْهُمَا كَمَا رَبَّيَانِيْ صَغِيرًا

Maksudnya: Ya Allah, ampunilah dosaku dan dosa kedua ibu bapaku. Dan kasihilah mereka sebagaimana mereka mengasihiku sejak kecil.

2. Doa Panjang Umur Ibu Bapa

اَللهُمَّ اغْفِرْلِىْ ذُنُوْبِىْ وَلِوَالِدَىَّ وَارْحَمْهُمَا كَمَا رَبَّيَانِىْ صَغِيْرًا. وَلِجَمِيْعِ الْمُسْلِمِيْنَ وَالْمُسْلِمَاتِ وَالْمُؤْمِنِيْنَ وَالْمُؤْمِنَاتِ، َاْلاَحْيَآءِ مِنْهُمْ وَاْلاَمْوَاتِ، وَتَابِعْ بَيْنَنَا وَبَيْنَهُمْ بِالْخَيْرَاتِ، رَبِّ اغْفِرْ وَارْحَمْ وَاَنْتَ خَيْرُالرَّاحِمِيْنَ، وَلاَحَوْلَ وَلاَقُوَّةَ اِلاَّبِاللهِ الْعَلِيِّ الْعَظِيْمِ

Ertinya: “Ya Allah, berikanlah ampunan kepadaku atas dosa-dosaku dan dosa-dosa kedua orang tuaku, dan kasihanilah keduanya itu sebagaimana beliau berdua merawatku ketika aku masih kecil, begitu juga kepada seluruh kaum muslimin dan muslimat, semua orang yang beriman, laki-laki maupun perempuan yang masih hidup maupun yang sudah meninggal dunia, dan ikutkanlah diantara kami dan mereka dengan kebaikan. Ya Allah, berilah ampun dan belas kasihanilah karena Engkaulah Tuhan yang lebih berbelas kasih dan tiada daya dan upaya kecuali dengan pertolongan-Mu.”

3. Doa Kesembuhan Ibu Bapa

“Ya Allah, Rabb Manusia dan alam semesta, hilangkanlah kesusahan dan berikanlah dia kesembuhan, Engkau Dzat Yang Maha Menyembuhkan. Tidak ada kesembuhan kecuali kesembuhan dari-Mu, kesembuhan yang tidak meninggalkan penyakit lain.”

4. Doa Keimanan Kepada Ibu Bapa

Wahai Tuhanku! Ampunkanlah bagiku dan bagi kedua ibu bapaku, serta bagi sesiapa yang masuk ke rumahku dalam keadaan beriman dan (ampunkanlah) bagi sekalian orang-orang yang beriman, lelaki dan perempuan (pada setiap zaman) dan janganlah Engkau tambahi orang-orang yang zalim melainkan kebinasaan. – Surah Nuh 28

Baca : Doa Untuk Ibu Bapa & Ampun Dosa Selepas Solat (LENGKAP)

Kesimpulan

Kita sebagai anak telah dibesarkan oleh ibu bapa kita sehingga kita mampu berdiri sendiri.

Jadi, mendoakan mereka adalah sekecil-kecil amal yang boleh kita buat untuk membalas jasa budi mereka kepada kita.

Share :

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Artikel Berkaitan