5 Senarai Doa Aqiqah Untuk Majlis Dalam Arab & Rumi (Terkini)

doa lepas azan

Buat ibu bapa yang ingin membuat majlis aqiqah, sudah pasti mereka perlu ambil cakna dengan doa-doa lazim aqiqah.

Kita sebagai muslim perlu sentiasa berdoa kerana kita ini hamba kepada Allah SWT yang Maha Berkuasa.

Dalam artikel pendek ini, ketahui doa-doa aqiqah  untuk menjadikan majlis aqiqah anda lancar lagi diberkati.

Baca : 11 Idea Doorgift Aqiqah Untuk Majlis (Bawah RM1,000)

Cara Niat Aqiqah Anak

Bacaan ini perlulah dibacakan ketika sembelihan sedang dilakukan.

Bacaan: Bismillah Allahu Akbar Allaahumma minka wa laka, haadzihi ‘aqiiqotu [fulaan]

Maksudnya: Dengan Nama Allah, Allah adalah Yang Terbesar, Ya Allah ini dariMu dan untukMu. Ini adalah aqiqah fulaan.

Penyebutan [fulaan] itu diganti dengan nama anak yang ingin diaqiqahkan. Contoh, nama anak Muhammad Ali bin Muhammad Zain, maka ganti [fulaan] dengan “Muhammad Ali bin Muhammad Zain”

Walau bagaimanapun, jika melafazkan bismillah sahaja dan diniatkan di dalam hati juga telah mencukupi.

Baca : 6 Senarai Semak Untuk Buat Majlis Aqiqah dan Kesyukuran Anak

Doa Aqiqah Hanya Basmalah 

Bolehkan hanya membaca Bismillah sahaja ketika menyembelih.

Adakah ia masih sah?

Sudah tentu masih sah kerana Ibnul Mundzir ada mengatakan:

“Jika dia berniat aqiqah dan tidak mengucapkannya, maka yang demikian sudah cukup baginya InsyaAllah.”

(Tuhfatul Mauduud fii Ahkaamil Mauluud (1/93)).

Checklist Doa Aqiqah

1. Doa Cukur Kepala Bayi

Bismillâhirrahmânirrahîm. Alhamdulillâhirabbil ‘âlamîn. Allâhumma nûrus samâwâti wa nûrusy syamsyi wal qamari, Allâhumma sirruLlâhi nûrun nubuwwati RasuluLlâhi ShallaLlâhu ‘alaihi wasallam walhamduliLlâhi Rabbil ‘âlamin.

“Dengan menyebut asma Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. Segala puji bagi Allah, Tuhan semesta alam, Ya Allah, cahaya langit, matahari dan rembulan. Ya Allah, rahasia Allah, cahaya kenabian, Rasululullah SAW, dan segala puji Bagi Allah, Tuhan Semesta Alam.”

Baca : Doa Untuk Ibu Bapa & Ampun Dosa Selepas Solat (LENGKAP)

2. Doa Tiup Ubun-Ubun Bayi

Baca doa aqiqah potong rambut ini pada ubun-ubun kepala bayi setelah dicukur :

Allâhumma innî u’îdzuhâ bika wa dzurriyyatahâ minasy syaithânir rajîm

“Ya Allah, sesungguhnya aku memohon perlindungan untuk dia dan keluarganya dari syaitan yang terkutuk.”

Baca : 5 Doa Untuk Anak Jadi Soleh, Bijak & Dengar Kata (LENGKAP)

3. Doa Walimah Aqiqah

Anda juga boleh mendoakan anak anda dan memohon keberkatan semasa majlis seperti berikut:

Allâhummahfadzhu min syarril jinni wal insi wa ummish shibyâni wa min jamî’is sayyiâti wal ‘ishyâni wahrishu bihadlânatika wa kafâlatika al-mahmûdati wa bidawâmi ‘inâyatika wa ri’âyatika an-nafîdzati nuqaddimu bihâ ‘alal qiyâmi bimâ kalaftanâ min huqûqi rububiyyâtika al-karîmati nadabtanâ ilaihi fîmâ bainanâ wa baina khalqika min makârimil akhlâqi wa athyabu mâ fadldlaltanâ minal arzâqi.

Allâhummaj’alnâ wa iyyâhum min ahlil ‘ilmi wa ahlil khairi wa ahlil qur`âni wa lâ taj’alnâ wa iyyâhum min ahlisy syarri wadl dloiri wadz dzolami wath thughyâni.

“Ya Allah, jagalah dia (bayi) dari keburukan jin, manusia ummi shibyan, serta segala keburukan dan maksiat. Jagalah dia dengan penjagaan dan tanggungan-Mu yang terpuji, dengan kebaikan dan perlindunganmu yang lestari.

Dengan hal tersebut aku mampu melaksanakan apa yang Kau bebankan padaku, dari hak-hak ketuhanan yang mulia. Hiasi dia dengan apa yang ada diantara kami dan makhluk-Mu, yakni akhlak mulia dan anugerah yang paling indah.

Ya Allah, jadikan kami dan mereka sebagai ahli ilmu, ahli kebaikan, dan ahli al-Quran. Jangan kau jadikan kami dan mereka sebagai ahli kejelekan, keburukan, aniaya, dan tercela.”

Baca : 9 Kompilasi Doa Anak Soleh Solehah Terkini (Arab + Rumi)

4. Doa Kebaikan Anak

Kita dianjurkan untuk berdoa walaupun telah berjaya dan senang dengan kehidupan kita bersama keluarga di samping meningkatkan kecenderungan untuk bertaubat dan kembali kepada Allah.

Begitulah maksud yang dinyatakan dalam doa ini. Ringkas tetapi amat mendalam jika direnungkan.

(Al-Ahqaaf Ayat 15)

“Rabbi Auzi’ni An Asy-kura Ni’matakal-lati An ‘Amta `Alayya Wa `Ala Waalidayya Wa An A’mala Solihan Tardoohu Wa Adkhil-Nii Bi Rohmatika Fii `Ibaadikas-Soolihiin”

Maksudnya: …Wahai Tuhanku, ilhamkanlah daku supaya tetap bersyukur akan nikmatmu yang engkau kurniakan kepadaku dan kepada ibu bapaku, dan supaya aku tetap mengerjakan amal soleh yang Engkau redai; dan jadikanlah sifat-sifat kebaikan meresap masuk ke dalam jiwa zuriat keturunanku. Sesungguhnya aku bertaubat kepadamu, dan sesungguhnya aku dari orang-orang Islam (yang tunduk patuh kepadamu).

Baca : Doa Selepas Azan & Iqamah Beserta Sunnahnya (LENGKAP)

5. Doa Penutup Majlis Aqiqah

Allahummaqsim lana min khasy yatik, maa tahulu bainanaa wa baina ma’shiyyatik, wa min thaa’atika maa tuballighuna bihi jannatak wa minal yaqiini ma tuhawwinu bihi ‘alaina mashaaibad dunya.

Allahumma matti’naa bi asmaa’inaa wa abshaarina wa quwwatinaa ma ahyaytana waj’alhul waaritsa minna waj’alhu tsa’ranaa ‘alaa man ‘aadanaa wa laa taj’al mushiibatanaa fii diininaa wa laa taj’alid dunya akbara hamminaa wa laa mablagha ‘ilminaa wa laa tusallith ‘alainaa man laa yarhamunaa.

Maksudnya: “Ya Allah, anugerahkanlah untuk kami rasa takut kepada Mu, yang dapat menghalangi antara kami dan perbuatan maksiat kepada Mu, dan (anugerahkanlah kepada kami) ketaatan kepada Mu yang akan menyampaikan Kami ke syurga Mu dan (anugerahkanlah pula) keyakinan yang akan menyebabkan ringannya bagi kami segala musibah dunia ini.

Ya Allah, anugerahkanlah kenikmatan kepada kami melalui pendengaran kami, penglihatan kami dan dalam kekuatan kami selama kami masih hidup, dan jadikanlah ia warisan dari kami. Jadikanlah balasan kami atas orang-orang yang menganiaya kami, dan tolonglah kami terhadap orang yang memusuhi kami, dan janganlah Engkau jadikan musibah kami dalam urusan agama kami,

dan janganlah Engkau jadikan dunia ini sebagai cita-cita terbesar kami dan puncak dari ilmu kami, dan jangan Engkau jadikan orang-orang yang tidak menyayangi kami berkuasa atas kami.” – (Hadis Riwayat Tirmidzi)

Baca : 9 Doa Untuk Bayi Baru Lahir Untuk Ayah & Ibu (Edisi 2023)

Share :

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Artikel Berkaitan