FAQ

Category: Aqiqah

1) Aqiqah Centre mendapat anugerah Raising Star dari Star Outstanding Business Award (SOBA) pada tahun 2021

2) Setakat Mac 2023, lebih daripada 80,000 rakyat Malaysia telah menggunakan servis Aqiqah Centre.

3) 9 dari 10 pelanggan Aqiqah Centre memberikan rating 5 bintang di Google dan Facebook.

Category: Aqiqah

Formula mudah yang digariskan oleh ulama, sekiranya anak anda lahir di siang hari sebelum waktu maghrib maka ia sudah di kira hari pertama.

Manakala sekiranya anak tersebut lahir selepas waktu maghrib, keesokan harinya adalah hari pertama ini kerana hari di dalam islam berpandukan waktu Maghrib.

Category: Aqiqah

Menurut hadith, hikmah pelaksanaan aqiqah adalah :-

1) Melahirkan rasa syukur yang terdalam kepada Allah hadiah/kurniaan yang diberikan.

2) Menyahut seruan sunnah yang Rasul anjurkan kepada ummatnya.

3) Mengelakkan dari gangguan syaitan, berdasarkan hadith ini :

“Berserta anak itu ada aqiqah, maka alirkanlah darah untuknya, dan singkirkanlah sesuatu yang membahayakan daripadanya.” (Maksud hadis riwayat Tirmidzi)

Imam Malik menyatakan bahawa, hukum aqiqah ini adalah perintah yang tidak dapat diperselisihkan lagi. Imam Ibnu Qayyim pula menyabitkan aqiqah dengan nilai korban seekor kambing yang dikurniakan oleh Allah SWT sebagai ganti diri untuk Nabi Ismail AS.

Maka dengan itu, difahamkan bahawa penyembelihan aqiqah untuk anak yang dilahirkan berguna untuk melindungi bayi daripada gangguan syaitan.

Category: Aqiqah

Sekiranya waktu qurban datang dahulu, adalah lebih baik utamakan qurban.

Sekiranya waktu qurban datang kemudian, maka menyempurnakan aqiqah adalah lebih dituntut berbanding menyempurnakan aqiqah.

Dari hadith yang masyhur, hukumnya Sunnah

Aqiqah disunnahkan dilaksanakan pada hari ketujuh. Hal ini berdasarkan hadits,

عَنْ سَمُرَةَ بْنِ جُنْدُبٍ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ -صلى الله عليه وسلم- قَالَ « كُلُّ غُلاَمٍ رَهِينَةٌ بِعَقِيقَتِهِ تُذْبَحُ عَنْهُ يَوْمَ سَابِعِهِ وَيُحْلَقُ وَيُسَمَّى »

Dari Samuroh bin Jundub, Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda,
“Setiap anak tergadaikan dengan aqiqahnya, disembelihkan untuknya pada hari ketujuh, digundul rambutnya dan diberi nama.”
(HR. Abu Daud no. 2838, An Nasai no. 4220, Ibnu Majah nol. 3165, Ahmad 5/12. Syaikh Al Albani mengatakan bahwa hadits ini shahih)

Category: Aqiqah

Hukum asal aqiqah tetap Sunnah Muakkad. Kita jawab dari beberapa keadaan :-

1) Bagi anak yang belum capai umur aqil baligh, tanggungjawab mengaqiqahkan anak jatuh pada bahu ibu dan ayah.

A. Kalau anak luar nikah, jatuh tanggungjawab pada si pemberi nafkah (ibu atau ahli keluarga ibu)

B. jika anak angkat, jatuh tanggungan kepada ibu dan/atau ayah angkat. keluarga angkat hanya perlu maklumkan/ minta izin kepada keluarga kandung sahaja.

2) bagi anak yang dah capai umur aqil baligh, tanggungjawab aqiqah sudah terlepas dari ibu ayah. akan tetapi ayah dan ibu masih boleh laksanakan – menurut fiqh anak yang dah capai umur aqil baligh ni dah boleh cari duit sendiri jadi dia boleh aqiqahkan diri sendiri pakai duit sendiri.

Lafaz niat aqiqah bagi lelaki dan perempuan sama :

بِسْمِ اللهِ ، اللَّهُ أَكْبَرُ ، اللَّهُمَّ مِنْكَ وَلَكَ ، هَذِهِ عَقِيقَةُ فُلاَن

Lafaz niat aqiqah Rumi :

Dengan nama Allah, Allah Maha Besar
Ya Allah kurniaan ini adalah dari Mu dan untuk-Mu
Ini adalah aqiqah fulan(sebut nama anak)

lafaz dalam Bahasa Melayu (Rumi) juga boleh dan lebih memudahkan. Intinya, ada lafaz bismillah atau nama Allah dan sebutkan aqiqah ini bagi nama anak kita.

1) Membaca bismillah dan menyebut nama Allah swt
2) Berselawat ke atas junjungan Nabi Muhammad saw
3) Baringkan haiwan sembelihan di atas rusuk kiri
4) Hadapkan haiwan sembelihan ke arah kiblat
5) Menggunakan pisau yang tajam untuk menyembelih
6) Melakukan sembelihan pada siang hari

Tiada syarat khas bagi anak lelaki dan perempuan, bezanya hanya pada kuantiti kambing.

Menurut hadith, anak lelaki 2 ekor kambing dan anak perempuan 1 ekor kambing sahaja.

Sekiranya nak buat lebih dari jumlah di atas, lebihan tersebut dikira pahala sadaqah sahaja.

Syarat sah qurban dan aqiqah hampir sama, bezanya pada WAKTU sahaja.

Qurban ada waktu tertentu iaitu 4 hari sahaja dalam satu tahun, 10-13 Dzul Hijjah. Selain dari waktu tersebut tidak di kira waktu qurban.

Aqiqah pula boleh dilaksanakan sepanjang tahun. waktu terbaik aqiqah, adalah pada hari ke 7, 14 dan 21 selepas kelahiran bayi. Selain dari hari tersebut, dibolehkan sahaja pada bila-bila waktu.

Syarat haiwan Aqiqah dan Qurban adalah sama :

Jenis Haiwan dan umur minima :- 

  1. Unta melebihi lima tahun
  2. Lembu dan kerbau melebihi dua tahun
  3. Kibas Satu tahun atau telah gugur gigi hadapannya sesudah ia berumur enam bulan
  4. Biri-biri, domba dan kambing melebihi satu tahun apabila gugur gigi susuan / hadapannya

Syarat haiwan Aqiqah dan Qurban adalah sama :

Jenis Haiwan Umur Minima

  1. Unta melebihi 5 tahun 
  2. Lembu dan kerbau melebihi 2 tahun 
  3. Kibas 1 tahun atau gugur gigi hadapan selepas umur 6 bulan
  4. Biri-biri, domba & kambing lebih 1 tahun bila gugur gigi susuan (hadapan)
Category: Aqiqah

Harga biasa adalah RM570 seekor. Sekarang, ada harga promosi yaqni RM499 seekor.

Ulama berbeza pandangan tentang perkara ini, ada sebahagian yang berpandangan tidak boleh kerana ditakuti perbuatan tersebut melemahkan tulang anak yang di aqiqahkan.

Manakala sebahagian besar Ulama berpendapat, tiada kaitan antara tulang haiwan yang disembelih dengan tulang bayi yang diaqiqahkan maka hukumnya BOLEH sahaja.

Semestinya boleh! akan tetapi, kami sentiasa cenderung kepada pandangan lebih afdhal sembelihan dan jamuan aqiqah itu di buat di tanah air sendiri dan dilihat oleh ibu ayah.

Memahami perkembangan dunia semasa, dengan kesibukan dan kemudahan yang ada, melaksanakan ibadah aqiqah di luar negara adalah dibenarkan dan tidak menyalahi hukum syarak.

Haiwan aqiqah adalah dalam golongan Al-An’am (haiwan yang halal dimakan, dan berkaki empat) seperti Kambing, Bebiri, Kibash, Lembu, Kerbau, Unta dan Kuda.

Akan tetapi, lebih tepat dan afhdal  buat aqiqah menggunakan kambing, kibash atau bebiri.

Khilaf ulama pada beberapa keadaan :-

1) Jumhur mengatakan, tidak dibolehkan.
2) Minoriti ulama seperti Imam Hanbali membenarkan atas sebab sekiranya kita menjemput mereka dalam rangka merapatkan hubungan supaya terlembut hati menerima Islam atau melihat keindahan islam maka dibolehkan.

Daging aqiqah ini adalah untuk orang miskin, akan tetapi pandangan Imam Asy-Syafie – sekiranya kita mengundang jiran tetangga atau saudara mara dibolehkan dan tidak menjadi masalah.

Ada beberapa keadaan :

1) Kalau gugur sebelum usia kandungan 4bulan, majoriti ulama berpendapat tak perlu aqiqah.

2) Kalau gugur usia kandungan 4 bulan dan ke atas, sunnah buat aqiqah dan diberi nama. sebab 4 bulan kandungan Allah dan tiup ruh dalam janin.

3) Kalau meinggal setelah lahir juga sunnah buat aqiqah.

Syaikh Muhammad bin Sholih Al ‘Utsaimin  pernah ditanya,
“Seorang bayi yang dilahirkan dan ketika ia lahir langsung meninggal dunia, apakah diwajibkan baginya aqiqah?”

Beliau menjawab, “Jika bayi dilahirkan setelah bayi dalam kandungan sempurna empat bulan, ia tetap diaqiqahi dan diberi nama. Karena bayi yang telah mencapai empat bulan dalam kandungan sudah ditiupkan ruh dan ia akan dibangkitkan pada hari kiamat.”
Dalam pertemuan yang lain, Syaikh Ibnu ‘Utsaimin ditanya, “Jika seorang anak mati setelah ia lahir beberapa saat, apakah mesti diaqiqahi?”

Jawabannya, “Jika anak termasuk mati beberapa saat setelah kelahiran, ia tetap diaqiqahi pada hari ketujuh. Hal ini disebabkan anak tersebut telah ditiupkan ruh saat itu, maka ia akan dibangkitkan pada hari kiamat.

Dan di antara faedah aqiqah adalah seorang anak akan memberi syafa’at pada kedua orang tuanya. Namun sebagian ulama berpendapat bahwa jika anak tersebut mati sebelum hari ketujuh, maka gugurlah aqiqah.

Alasannya, karena aqiqah barulah disyariatkan pada hari ketujuh bagi anak yang masih hidup ketika itu. Jika anak tersebut sudah mati sebelum hari ketujuh, maka gugurlah aqiqah.


Akan tetapi, barangsiapa yang dicukupkan rizki oleh Allah dan telah diberikan berbagai kemudahan, maka hendaklah ia menyembelih aqiqah. Jika memang tidak mampu, maka ia tidaklah dipaksa.”

Si penanya bertanya lagi, “Apakah ketika itu ia diberi nama?” Jawaban beliau, “Iya diberi nama jika ia keluar setelah ditiupkannya ruh yaitu bila genap empat bulan dalam kandungan.”

Menurut hadith, aqiqah anak perempuan 1 ekor kambing. Anak lelaki 2 ekor kambing bagi yang berkemampuan. Jika mampu buat 1 ekor sahaja untuk anak lelaki juga tidak mengapa.

Syarat sah qurban dan aqiqah hampir sama, bezanya pada WAKTU sahaja.

Qurban ada waktu tertentu iaitu 4 hari sahaja dalam satu tahun, 10-13 Dzul Hijjah. Selain dari waktu tersebut tidak di kira waktu qurban

Aqiqah pula boleh dilaksanakan sepanjang tahun. waktu terbaik aqiqah, adalah pada hari ke 7, 14 dan 21 selepas kelahiran bayi.

Selain dari hari tersebut, dibolehkan sahaja pada bila-bila waktu.

Ini adalah amalan orang arab Jahiliyyah (waktu sebelum datangnya Islam), sebelum pensyariatan aqiqah. Amalan menyembelih haiwan aqiqah sudah pun menjadi ritual setiap kali adanya kelahiran.

Islam datang menyempurnakan dan menyingkirkan amalan yang khurafat.

Orang arab jahiliyyah ketika lahirnya seorang bayi, mereka akan menyembelih binatang, dan darah sembelihan itu dilumurkan pada kepala bayi kononnya nak menghilangkan sial.

apabila datang Islam, Nabi mengajarkan supaya menyembelih binatang pada hari ke 7, diberikan nama yang baik dan mencukur kepala bayi tersebut.

Sunnah tambahan, rambut yang dicukur tersebut, di timbang dan nilai timbangan itu disedekahkan mengikut nilai Emas dan/atau perak.